top of page
Search
  • Writer's pictureDr. Roxana Ciobotaru

Importanţa ecocardiografiei la pacientul cu insuficienţă cardiacă

Insuficienţa cardiacă reprezintă un sindrom clinic caracterizat prin simptomatologie tipică (senzaţie de lipsă de aer, oboseală la eforturi mici) ce pot fi acompaniate de semne (distensia venelor jugulare, raluri pulmonare subcrepitante, edeme la nivelul gambelor), cauzate de o anomalie structurală sau funcțională ce duce la scăderea debitului cardiac cu presiuni intracardiace crescute în repaus sau la stres suplimentar.


Simptomele cele mai frecvente apărute in insuficienţa cardiacă sunt nespecifice şi pot fi întâlnite şi în alte patologii. Din acest motiv este necesară efectuarea ecocardiografiei, care ajută la stabilirea diagnosticului de insuficienţă cardiacă. Este testul cel mai util,oferind informații imediate despre:

- volumele camerelor

- funcția ventriculară sistolică și diastolică

- grosimea peretelui

- funcția valvelor

- hipertensiunea pulmonară

Pe baza acestor informaţii, se clasifică insuficienţa cardiacă din punct de vedere al fracţiei de ejecţie, se realizează eventuala indentificare a etio


logiei şi se stabileşte un tratament.


Ecogardiograf GE VIVID T8

Ecocardiografia este cea care poate urmări în dinamică efectul tratamentului, permiţând ajustări corecte, bazate pe parametrii ecografici în asociere cu cei clinici şi biologici.

Ghidul de insuficienţă cardiacă consideră obligatoriu examenul ecocardiografic (fig 1) la pacientul cu suspiciune de insuficienţă cardiacă.




În clinica noastră, avem un aparat de ecocardiografie General Electric, VIVID T8, cu ajutorul căruia putem determina toţi parametrii utili diagnosticului şi tratamentului acestei patologii.





Recent Posts

See All
bottom of page